Elektriska Scooterdäck: pneumatisk vs Solid Däck jämförelse

Elektriska Scooterdäck: pneumatisk vs Solid Däck jämförelse

I varje fordon spelar däck en integrerad roll. Detsamma gäller för en elektrisk scooter. Varje scooter rider kräver en bekväm och säker resa.
Och det leder oss till jämförelsen av pneumatiska vs. solida däck. Mellan de två, vilken ska du välja för din elektriska scooter?
Beslutet är inte enkelt att fatta. När du inte känner till de goda och dåliga sidorna av varje typ av däck blir beslutet ännu svårare.
Anm.: minelscooter.se är läsarstödd. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate-provision utan extra kostnad för dig.
Låt ha en kort översikt över båda typerna av däck innan du avslutar.

Pneumatiska Elektriska Scooterdäck

Pneumatiska däck är också kända som luftfyllda däck. Du kan blåsa upp och tömma däcken via den medföljande ventilen.
När du ökar lufttrycksnivån blir däcket mindre flexibelt. Och när det är väldigt styvt rullar det snabbare och klättring av kullar blir lättare.
Men styvt däck betyder mindre friktion och därmed mer bromssträcka. Därför är det klokt att inte blåsa upp däcket till sin maximala trycknivå.
Beroende på konstruktionsdesignen finns det två typer av pneumatiska däck:
Pneumatiskt däck med innerrör
Pneumatiskt däck utan rör (slanglöst pneumatiskt däck)

Pneumatiskt däck med rör

De luftfyllda däcken med rör har ett hårt gummihus och mjukt innerrör. När du pumpar luft genom ventilen blåser den upp det inre röret. Du kan beskriva installationen som att ha ett däck i ett däck.
En punktering på ytterdäcket har ingen signifikant effekt. Men ett platt innerrör förlamar din resa. Beroende på problemets intensitet kan du reparera eller byta ut hela innerröret.
Lägenheter förekommer ofta med pneumatiska däck med rör. Även om det verkar vara en gammal design, har många elektriska däck fortfarande luftfyllda innerrörsdäck.

Pneumatiska Slanglösa Däck

Det pneumatiska däcket utan rör lindas runt fälgen och har en utskjutande ventilspindel. Med andra ord tätar däcket sig runt fälgen.
Av den anledningen är slanglösa däck solida, mer motståndskraftiga mot punktering och registrerar överlägsen prestanda. Så lockar de en hög prislapp.
Du kan därför oftast hitta pneumatiska slanglösa däck på avancerade e-skotrar. Att reparera en punktering på det slanglösa däcket är dock mycket krävande och kräver expertis.

Vad Vi Tycker Om Pneumatiska Däck

Bättre Stötdämpning

Luften i däcket erbjuder viss stötdämpningsförmåga. Så när du rider över den ojämna vägen erbjuder det luftfyllda däcket en upphängningseffekt. Det resulterar i en ojämn fri åktur.

Förbättrad Dragkraft

Jämfört med bilar har elektriska skotrar mindre hjul. Och på våta grunder blir däcken mer hala.
Det är där pneumatiska däck visar sig vara till hjälp. Din vikt deformerar tillfälligt däcket något. Och det sätter en bred yta på däcket på marken. Vidare utvecklar däcket ett bättre grepp på marken.
Och bättre dragkraft underlättar bromsningen. Dessutom är kontrollen av e-scootern mindre oroande då. Men när du blåser upp däcket maximalt kommer du att uppleva mindre eller ingen drageffekt.

Förbättrad Prestanda På Off Roads

Luftfyllda däck registrerar bättre prestanda på off vägar. Det beror på att däcket minskar risken för scooterns skidning.

Anpassningsbar till olika terräng

Om du har ett sätt att blåsa upp och tömma dina pneumatiska däck snabbt, kan du njuta av dess anpassningsförmåga till olika terräng.
När du blåser upp det nästan maximalt, erbjuder det ökad kontroll och förmågan att klättra i kullar. Hastighetsprestandan ökar också.
Och på ojämna grunder kan du tömma det något. På så sätt får du njuta av en hög dämpningseffekt och dragkraft. Styrningen blir också enkel.

Vad vi inte tyckte om pneumatiska däck

Benägen att gå platt

Pneumatiska däck (särskilt de med rör) är mer benägna att punktera. Byte eller fixering av det platta däcket är tidskrävande och obehagligt.
Du kan dock lätta uppgiften genom att välja en delad fälg för din skoter. Åtkomst till röret är då mindre stressande.

Regelbundet Underhåll

Från tid till annan måste du kontrollera lufttrycksnivån på scooterdäcken. Det kräver användning av en lufttrycksmätare.

Solida Däck

De solida däcken för elektriska skotrar kräver inte att luft pumpas in i dem. Ofta har de solida däcken gummi-eller silikonmaterial. Och därför utvecklar de inte punkterings-och platt däckproblem.
Solida däck faller under tre kategorier:
Helt solida däck
Honeycomb (luftficka) däck
Skumfylld

Helt Solida Däck

Som namnet antyder har däcket inget luftutrymme. Och så kommer du inte oroa dig för att däcket blir platt. Det är vanligtvis ett av de utbredda och billigaste alternativen.
Dessutom är det också det mest styva däcket. Av den anledningen ger det instabila åkattraktioner och slits ut snabbt. De solida däcken har också ett dåligt grepp på marken.

Vad Vi Gillar Med Helt Solida Däck:

De kräver lite eller inget underhåll
Fri från problem med platt däck
Pocket friendly

Vad vi inte tyckte om helt solida däck:

Har en dålig dämpningseffekt
Det slits ut snabbt
De lider dålig dragkraft

Honeycomb Däck

Honeycomb scooterdäcken har en ny teknik som får dem att se lovande ut. I design bildar däcken en bikakeliknande struktur (luftfickor).
Blandningen av gummi-och luftfickor ger en bättre dämpningseffekt. Därför är de mer bekväma jämfört med de helt solida däcken.

Vad Vi Gillar Med Honeycomb Däck:

Det blir inte platt (punkteringssäker)
Bättre dämpningsförmåga och därmed bekväm åktur
Flytande (fjädrande)

Vad vi inte tyckte om Honeycomb däck:

Hög prislapp
Ojusterbart lufttryck
Tyngre än pneumatiska däck men lättare än helt solida däck

Skumdäck

Istället för att vara helt solid har de ett unikt cushy skummaterial. Skummet fyller däcket och gör det sålunda mjukt.
Genom att göra det syftar det till att ge ökad komfort till din åktur. Men även om det injicerar lite komfort, kräver det högt underhåll. Med tiden måste du köpa nytt skummaterial och injicera det i däcket.

Så Vilket Elektriskt Scooterdäck Ska Du Välja?

När du överväger alla faktorer rekommenderar de flesta experter luftfyllda däck. Det är enkelt att anpassa de pneumatiska däcken (med ett rör eller inget rör) till ditt vägförhållande och behov. Dessutom ger luftfyllda däck en bekväm åktur, bättre dragkraft, hastighet och lätthet att klättra kullar.
Beroende på din vikt och vägtopografi kan du anpassa däcktrycket för att ge dig den bästa körupplevelsen. Du kan inte göra detsamma med solida däck. Men deras stora nackdel är det platta däckproblemet.
Det är därför om ditt vägförhållande har många potholes och skarpa föremål som uppmuntrar punkteringar, gå sedan till fasta eller slanglösa pneumatiska däck. Valet av däck beror på befintligt vägförhållande.
Ändå föredrar andra ryttare att blanda solida däck med ett pneumatiskt däck på en e-scooter. Prova bara den blandningen om den passar din motor. Annars, tvinga inte det.

Lämna ett svar

sv_SESvenska